Kad je blefaroplastika u pitanju, mnogi pacijenti dolaze radi korekcije tamnih krugova ispod očiju. Tamne krugove uzrokuju 3 čimbenika:

  • zasjenjenje uzrokovano izbočenjem masnoće iznad tamnog područja
  • opskrba masnoćom krvlju koja se vidi kroz tanku kožu kapka
  • stvarni pigment u epidermisu i dermisu

Uklanjanje masnoće pomoći će sa prva dva uzroka, a lasersko obnavljanje kože može pomoći trećem ako je pigment relativno površan.  Kad su abnormalnosti pigmenta i obnavljanje površine laserom CO2 u pitanju pacijent mora biti kandidat za obnavljanje površine kako bi se razmotrio ovaj modalitet liječenja. Ako je pigment prisutan bez masne hernije, prvo se može pokušati s liječenjem sredstvima za izbjeljivanje kože. Ali blefaroplastika svugdje može biti komplicirana, pa čak i zbog posebnih razloga. Kod pacijenata s tamnijom puti kod kojih postoji rizik od reaktivne hiperpigmentacije nakon tretmana, može se koristiti prije i poslije tretmana lokalnom Retin-A i kremama za izbjeljivanje.

Kad je takva blefaroplastika u pitanju, postoperativna hiperpigmentacija koja nije izazvana laserom može biti posljedica stvaranja hematoma i prekomjernog izlaganja suncu. Laserski resurfacing sam po sebi nosi rizik od hipopigmentacije (vrlo rijetko u koži vjeđa) i hiperpigmentacije. Bolesnici s vitiligom mogu imati povećan rizik od hipopigmentacije. Pacijentu se može ponuditi ispitna točka iako dobar rezultat s testnom točkom nije jamstvo kasnijih dobrih rezultata. Ne postoji dosljedno učinkovito liječenje hipopigmentacije. Blaga hiperpigmentacija je relativno česta 4 tjedna nakon nanošenja površine i obično se spontano povlači. Međutim, ako se primijeti, treba tretirati kremama za izbjeljivanje.

Moderna blefaroplastika rješava i abnormalnosti pigmenta

Eritem nakon laserske obnove kad je takva blefaroplastika u pitanju je univerzalan i očekivan. Sve pacijente treba upozoriti na to prije tretmana, a nelaserske alternative treba istražiti i raspraviti s pacijentom. Laserski resurfacing kod odgovarajućih pacijenata u kombinaciji s transkonjuktivnom blefaroplastikom i odgovarajućim zatezanjem vjeđa daje daleko bolji rezultat nego što bi to dala klasična blefaroplastika, u smislu izbjegavanja ožiljaka, izbjegavanja povlačenja vjeđa i prirodnijeg i potpunijeg rješavanja suvišnosti kože.